Johtamisosaamisen ja yhteisöllisen yhteisöpedagogiikan kehittäminen monitaidekou

Pukinmäen taidekoulujen hankeuutisia! 

Monitaidekoulujen rehtorit ja vastuuopettajat tapasivat Lappeenrannassa Taidekoulu Estradilla 12.-13.9.2024 yhteisen asian äärellä. Pukinmäen taidekoulujen rehtorin Kaija-Leena Alatalon keväällä 2024 käynnistämä monitaidekoulujen johtamisosaamista kehittävän hankkeen ensimmäinen kokoontuminen oli keväällä 2024 Helsingissä Pukinmäen taidekoulujen tiloissa. 

Ensimmäisessä tapaamisessa teemana oli monitaiteisen oppilaitoksen johtamisen haasteet, eri taiteiden välinen vuorovaikutus ja taideyhteisön johtaminen, jonka parissa taidekoulujen rehtorit tapasivat. Toisessa tapaamisessa aiheena on monitaiteisen taiteen oppilaitoksen hallintorakenteet, sekä linjavastuuopettajien toimenkuvat organisaatiossa. Lappeenrannan jälkeen hankekumppanit kokoontuvat Ouluun marraskuussa. Hanke on myös esillä ETOL Ry:n syyspäivillä 27.9. 2024 Porvoossa: Monitaideoppilaitoksen johtaminen tässä ajassa - Vertaiskokemusten jakamista Pukinmäen Taidekoulujen rehtorin Kaija-Leena Alatalon johdolla. 

Hankkeesta laajemmin osoitteessa: https://taidekoulut.fi/pukinmaen-taidekoulujen-hankeuutisia/

Hankkeen taustoista: 
Pukinmäen taidekoulut käynnistivät keväällä 2024 Johtamisosaamisen ja yhteisöllisen yhteisöpedagogiikan kehittäminen monitaidekouluissa –hankkeen Taidekoulujen rehtori Kaija-Leena Alatalon toimesta. Hanketta rahoittaa Opetushallitus. Monitaidekoulujen rehtorit ja henkilöstöt kohtaavat usein haasteita, joista on hyvä päästä keskustelemaan ja vertaisjakamaan muiden samassa positiossa olevien ihmisten kanssa. Monitaidekoulujen johtamisesta ei ole aiemmin järjestetty koulutuksia. Tarpeesta on keskusteltu ETOL ry:n hallituksessa, Kuvataideopettajien liiton syyspäivillä, TPO-tapaamisissa ja OAJ:n järjestämissä rehtoriseminaareissa ja muissa verkostoitumistilanteissa, joissa monitaidekoulujen johtoa on kokoontunut. Hankkeessa kootaan yhteen monitaidekoulujen johtoa ja henkilöstöä tarkastelemaan nykytilannetta, oppimaan toisilta ja asiantuntijoilta, sekä visioimaan tulevaa. Työmuotoina käytössä on mm. vertaiskeskustelut, luennot, työpajat, esitysten yhdessä katsominen ja niistä oppiminen. Hankkeeseen kuuluu myös vierailut eri puolella Suomea sijaitsevissa monitaidekouluissa. Vierailut laajentavat ymmärrystä, perspektiiviä ja antaa virikkeitä kullekin rehtorille ja vastuuopettajalle erilaisten resurssien ja ympäristöjen äärellä.

Hankkeen pääkumppaneina mukana ovat Espoon sirkus- ja teatterikoulu ESKO (Terhi Perälä); Etelä-Karjalan Estradi ry/Taidekoulu Estradi (Anu Myllyniemi); Oulun taidekoulu (Anna Myllylä); Kuula opisto ja TaiKon (Emilia Alho). 

Hankkeen viestinnällisenä kumppanina on ETOL ry, Esittävän taiteen oppilaitosten liitto. Hankkeen puitteissa yhteistyötä tehdään Taideyliopiston ja Jyväskylän yliopiston sekä HY+ ja Rastor-instituutin johtamiskoulutusten kouluttajien, Turku AMK, taiteen uudet kontekstit-kouluttajien kanssa. 

Hanke koostuu neljästä lähikoulutusjaksosta hankekumppanioppilaitosten järjestäminä. Kullakin koulutusjaksolla on oma teemansa, joka liittyy monitaiteisen oppilaitoksen johtamiseen. Hankkeen oppilaitosten rehtorit kouluttavat vuorollaan muita, jolloin vertaisjakamisen periaatteella yksittäisten oppilaitosjohtajien johtamisosaamisesta muodostuu yhteisöllinen johtamisosaamisen pankki. Hankkeen myötä syntyneet tulokset kirjataan ja niistä tehdään kirjallista ja digitaalista materiaalia jaettavaksi kaikille monitaideoppilaitoksille ympäri Suomen. 

Monitaide on kehittyvä taiteen alue, joka on tulevaisuuden taiteen opetuksen muoto ja siksi on tarve myös visioida ja luoda suuntaviivoja tulevaisuuteen! Monitaidekoulujen johtaminen on erityisosaamisen alue, jonka parhaiten tuntevat sitä työtä tekevät taiteen perusopetuksen oppilaitosten johtajat. 

Pukinmäen taidekoulut, Helsinki: Monitaiteisen oppilaitoksen johtamisen haasteet, eri taiteiden välinen vuorovaikutus ja taideyhteisön johtaminen, Kaija-Leena Alatalo 

Estradi, Lappeenranta: Monitaiteisen taiteen oppilaitoksen hallintorakenteet - linjavastuuopettajat, Anu Myllyniemi 

Esko, Espoo: Terhi Perälä taiteiden välinen pedagogiikka 

Oulu: Eettisyys ja positiivinen organisaatio, Mia Lappalainen

Vaasa: Emilia Aho ja Mia Wiik: Taideopinnot osana 2.asteen opintoja, monitaidepolun jatkumo 

Helsinki: Hankkeen päätösseminaari, jossa käydään läpi hankkeen vaiheet ja tulokset. Seminaari on yleisölle avoin.

Lisätietoja: Kaija-Leena Alatalo / 

puh. 044 9888857 / 

kaija-leena.alatalo@taidekoulut.fI